Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elanslutning ger renare kryssningsanlöp

homas Andersson, vd Stockholms Hamn och borgarrådet Joakim Larsson (M): Nu elansluter vi kryssningsfartyg i Stockholm.

Stockholms Hamnar bygger nu anläggningar för elanslutning av kryssningsfartyg vid Stadsgården i Stockholm. Satsningen ska leda till betydligt lägre utsläpp av luftföroreningar i Stockholm och runt Östersjön. Därmed är Stockholms Hamnar den första hamnen i landet som bygger elanslutning för kryssningsfartyg.

– Vi tar nu ett rejält steg för att bli en hållbar kryssningsdestination av internationell klass. Elanslutningen för kryssningsfartyg på Stadsgården är en viktig gemensam miljösatsning som Stockholms Hamnar gör tillsammans med andra Östersjöhamnar, säger Joakim Larsson (M), ansvarigt borgarråd för Stockholms Hamnar.

Miljösatsningen är ett samarbete med andra Östersjöhamnar. Den leder till betydligt lägre utsläpp av koldioxid och luftföroreningar från kryssningsfartygen i Stockholm och runt Östersjön. Stockholms Hamnar samarbetar med de tre hamnarna Köpenhamn, Århus och Helsingfors för att göra det möjligt för kryssningsfartyg och rederier att elansluta enligt en gemensam internationell standard i de olika hamnarna. Det här leder till att fler rederier gör den stora investeringen av utrustning ombord som krävs för att elansluta.

Redan nästa säsong kan de första kryssningsfartygen i Stockholm elansluta och 2024 kommer de två mest använda kryssningslägena i Stockholms Hamnar att vara elanslutna.

– Det känns bra att vi till nästa säsong kan elansluta även kryssningsfartyg. Det blir den första anläggningen i Sverige och en av ett fåtal i Europa. Kryssningspassagerarna betyder mycket för Stockholm ekonomiskt och bidrar med över 1000 arbetstillfällen i regionen, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamn.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)