Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Folksam: Åtta av tio bussar kör för fort utanför skolor

Åtta av tio bussar kör för fort vid skolor enligt en ny, stor undersökning som försäkringsbolaget Folksam har gjort. Foto: Folksam.

För femte året i rad har försäkringsbolaget Folksam undersökt hur yrkesförare håller hastighetsgränserna utanför skolor. Resultatet är dystert. 78 procent av yrkesförarna körde för fort. I genomsnitt körde de undersökta yrkeschaufförerna 9,7 kilometer i timmen över tillåten hastighet på 30-vägar, vilket motsvarar mer än en fördubblad risk att bli allvarligt skadad för en fotgängare eller cyklist som blir påkörd.  Busstrafiken hade en genomsnittlig överträdelsehastighet på 4,1 km/tim.

I årets undersökning körde yrkesförarna för fort i 78 procent av alla mätningar. Det är en stor ökning jämfört med förra årets mätning (70 procent) och hela 20 procentenheters ökning sedan 2018. Även andelen grova överträdelser, över t0 km/tim, har ökat något och uppgår nu till 26 procent.

Som alltid är det taxibranschen som sköter sig sämst och bussbranschen bäst: nio av tio taxibilar körde fortare än tillåtet medan 51 procent av bussarna körde för fort. Även budföretag och färdtjänst är dåliga på att hålla fartgränserna.

De bussföretag som hade lägst andel överträdelser var Nobina (44 procent överträdelser) och Keolis (47 procent). De företag som toppar listan över överträdelser var Taxi Stockholm (92 procent) och budbolagen Schenker (91 procent) och Best (90 procent).

De tre bussföretagen Arriva, Keolis och Nobina hade också den lägsta hastighetsöverträdelsen vid fortkörningar: 5,9, 4,0 respektive 4,0 procent.

I genomsnitt körde de undersökta yrkeschaufförerna 9,7 kilometer i timmen över tillåten hastighet på 30-vägar. Taxi Stockholms fortkörare körde i genomsnitt 11,1 km/tim över gällande hastighetsgräns.

Det var under perioden 14 mars till 24 maj som Folksam mätte hastigheten på personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och bussar med företagsloggor på olika sorters vägar och gator i Storstockholm och Uppsala län. Vid mätningen använde Folksam laserpistol, alltså samma sorts verktyg som polisen använder vid hastighetskontroller.

Totalt mättes hastigheten på 5088 fordon, varav 633 bussar.

I en annan, mindre, undersökning som vi nyligen presenterade var siffrorna för bussarna bättre (klicka här). Den undersökningen hade gjorts av M Sverige och visade att 31 procent av bussarna körde för fort vid skolor.

– Det är alarmerande att vi i årets mätning ser en fortsatt hög av andelen hastighetsöverträdelser utanför skolor bland yrkeschaufförer, och särskilt bland tung trafik. För barn upp till 14 år är risken att skadas allvarligt hög om de skulle bli påkörda, så det är bokstavligen livsviktigt att följa de hastighetsbegränsningar som finns utanför skolor, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Klicka här för att läsa Folksams undersökning.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)