Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvokoncernen satsar på storskalig batteriproduktion

Volvokoncernens planerade stora batterifabrik ska producera batterier till bland annat elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Volvokoncernen har börjat arbetet på att etablera en fabrik för storskalig serieproduktion av battericeller till elbussar, eldrivna lastbilar och maskiner. Volvo siktar på att etablera fabriken i Mariestads kommun, nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde.

– Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100% fossilfria lösningar till våra kunder. Redan idag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35% av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030. Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system. Vi vill göra detta tillsammans med partners, och vi börjar resan nu, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för AB Volvo.

Volvokoncernen har gjort en omfattande lokaliseringsstudie. Den visar att en ideal plats för fabriken är Skaraborgsregionen. Studien föreslår en plats i Mariestads kommun är belägen nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde. Det gör att fabriken kan dra nytta av befintlig infrastruktur för industri och logistik, likaså av spjutspetskompetens inom storskalig avancerad industriproduktion.

Fabriken kommer där också att ha tillgång till svensk fossilfri energi. Till det kommer att Volvokoncernens forsknings- och utvecklingscenter samt huvudkontor i Göteborg ligger endast två timmar bort.

Volvokoncernen kommer att gradvis öka kapaciteten, för att nå storskalig serieproduktion före 2030. Batterierna kommer att designas specifikt för kommersiella fordonsapplikationer för att stödja den globala utrullningen av elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor för olika typer av användningsområden.

Etableringen av anläggningen förutsätter godkännande från berörda myndigheter. Den slutgiltiga lokaliseringen kommer att beslutas efter offentligt samråd. Dessutom förutsätter verksamheten att Volvo får nödvändiga miljötillstånd.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)