Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen yngst på svenska vägar

Bussarna är yngsta av alla svenskregistrerade fordon på vägarna. Foto: Ulo Maasing.

Bussarna är i genomsnitt de yngsta av alla svenskregistrerade fordon på vägarna. Det visar siffror från myndigheten Trafikanalys. Genomsnittsåldern för de svenskregistrerade bussarna är 6,6 år. Regionernas trafikupphandlingar bidrar i stor utsträckning till att hålla åldern på bussparken nere.

Av de svenskregistrerade fordonen i trafik är idag (2021) motorcyklarna allra äldst (20,3 år i genomsnitt) följt av tunga lastbilar (11,0 år), personbilar (10,6 år) och lätta lastbilar (8,9 år). Allra yngst är bussarna med genomsnittsåldern 6,6 år.

Sedan år 2000 har genomsnittsåldern minskat för bussar (-0,8 år). Genomsnittsåldern har däremot ökat för lätta lastbilar (+0,6 år), tunga lastbilar (+1,1 år), personbilar (+1,4 år) och allra mest för motorcyklar (+5,2 år).

Diagram: Trafikanalys.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)