Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina granskas av integritetsskyddsmyndigheten

Integritetsskyddsmyndigheten inleder en granskning av Nobina. Foto: IMY.

Den svenska integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har beslutat att inleda en tillsyn av Nobina Europe AB. Bakgrunden är att det norska fackförbundet Yrkestrafikkforbundet har klagat till Datatilsynet i Norge på Nobinas kartläggning av bussförares körbeteende. Ärendet har från den norska myndigheten överlämnats till IMY som är ansvarig dataskyddsmyndighet eftersom bolagets säte är i Sverige.

Enligt klagomålet från Yrkestrafikkforbundet har Nobina som ett led i företagets projekt Den gröna resan”, kartlagt körbeteendet hos anställda genom att övervaka enskilda bussförares hastighet, energiförbrukning och inbromsningar. Enligt Nobina är syftet med personuppgiftsbehandlingen att uppnå ett trafiksäkert och miljövänligt körbeteende, skriver IMY i ett pressmeddelande.

– Vi har fått en hel del information genom klagomålet från Yrkestrafikkforbundet och ställer därför frågor till Nobina för att klargöra hur personuppgiftsbehandlingen gått till, säger Disa Rehn, jurist på den enhet som leder granskningen.

I klagomålet från Yrkestrafikkforbundet finns bland annat uppgifter om att bolaget har brustit i sin informationsplikt mot de anställda.

– Nu vill vi höra vad Nobina har att säga i frågan. Vi vill också veta vilken rättslig grund personuppgiftsbehandlingen vilar på och hur bolaget har resonerat, om bolaget sparat fler uppgifter än nödvändigt, hur länge uppgifterna sparas och om bolaget uppfyllt informationsplikten till de anställda. En annan fråga till bolaget är om ändamålen med personuppgiftsbehandlingen hade kunnat nås med mindre ingripande åtgärder, säger Disa Rehn.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)