Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Kostnadschock på en miljard för SL”

SL i Storstockholm får nästa år ökade drivmedels- och elkostnader på en miljard. Foto: Ulo Maasing.

Stigande drivmedels- och elpriser och inflationen kommer att öka kostnaderna för SL i Storstockholm med över en miljard kronor 2023. Det uppger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) för Ekoredaktionen vid Sveriges Radio. SL svarar för ungefär hälften av all kollektivtrafik i Sverige.

Enligt den prognos som SL har gjort kommer enbart elnotan att i år uppgå till 340 miljoner kronor i år. Det är en ökning med 120 miljoner jämfört med förra året. Ökningen fortsätter nästa år och uppgår då till 200 miljoner kronor. SL:s elförbrukning ligger i samma storleksordning som en mellanstor svensk stad.

– Vi vill i det längsta undvika att den här utvecklingen ska slå mot vår trafik och våra resenärer i form av nedskärningar eller prishöjningar. Men att i det här läget genomföra prissänkningar är vare sig realistiskt, ansvarsfullt eller något som rimmar med hur kostnaderna utvecklas. Det här är en kostnadschock, säger Kristoffer Tamsons till Ekot.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)