Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL premiärvisar sin nya stadsbuss

Busstillverkaren VDL kommer att premiärvisa den nya generationen av elbussen Citea. Bild: VDL.

Busstillverkaren VDL kommer att premiärvisa sin nya stadsbuss Citea LF-122 på den stora mässan Innotrans i Berlin den 20 – 23 september. Bussen är från grunden byggd som en elbuss till skillnad från dagens generation Citea elbussar.

Innotrans är världens största mässa när det gäller transportteknologi och VDL har i likhet med flera andra busstillverkare valt Innotrans framför IAA Transportstion som äger rum i Hannover samtidigt. IAA har i år en betydande minskning av bussutställare jämfört med tidigare år. Innotrans var till en början helt inriktad på spårtrafik, men har nu en bussutställning och dessutom ett antal utställare som presenterar komponenter och tillbehör till bussar och annan kollektivtrafik.

Lanseringen av nya VDL Citea har försenats på grund av pandemin och de globala problemen med leveranskedjorna, men nästa månad är det alltså premiär för modellen som VDL redan har fått ett stort antal order på.

Nya Citea kommer uteslutande att finnas som elbuss. Batterierna är exempelvis integrerade med bussgolvet och placerade så att de inte skadas vid en kollision. Placeringen ger också bussen en låg tyngdpunkt och gör att batterierna inte stjäl plats från passagerarutrymmet. Sidoväggarna är i komposit, vilket innebär en avsevärt lägre vikt och dessutom ger mindre vibrationer och bättre ljudisolering. Klimatanläggningen är ny och föraren kan skapa sin egen klimatzon i bussen och där ställa in en temperatur mellan 17 och 27 grader.

Nya Citea har också en betydligt längre räckvidd än föregångaren, likaså en större passagerarkapacitet.

– Med den nya generationen av Citea erbjuder VDL en produktpalett för kollektivtrafik som gör att det inte finns några skäl att använda annat än utsläppsfria bussar, säger Alex de Jong, chef för kollektivtrafikprodukter vid VDL.

Bussmagasinet kommer att vara på plats på Innotrans och rapportera utförligt om nya VDL Citea liksom om andra bussnyheter på mässan. Vi kommer också att rapportera från IAA Transportation i Hannover som äger rum samma vecka.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)