Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt allvarliga störningar i buss- och tågtrafik i Uppland

En icke prioriterad busslinje i UL-trafiken som nu har svåra problem med inställda turer på grund av förarbrist. Foto: Ulo Maasing.

Läget i kollektivtrafiken i Uppland är fortsatt ansträngt med många buss och tågavgångar som ställs in med kort varsel. Den senaste tiden har även ett antal skolbussar ställts in så att små barn inte kunnat ta sig till skolan, detta trots att skolbussarna ska prioriteras enligt UL:s avtal med trafikoperatören Keolis. Brist på bussförare och tågpersonal ligger bakom de svåra störningarna.

Störningarna i kollektivtrafiken i Uppland har pågått en stor del av sommaren. Från mitten av juni har de trafikföretag som ansvarar för tågtrafiken och regionbusstrafiken rapporterat att de inte kan köra enligt tidtabell eftersom de saknar personal. Turer har dragits in med mycket kort varsel vilket påverkar resenärers möjlighet att både planera och genomföra resor.

– Inställda avgångar påverkar hela samhället. Skolelever, arbetstagare, vårdbesökande, företag och fritidsresor är påverkade av att tåg och bussar inte går enligt beställd tidtabell. Vi arbetar intensivt för att underlätta när störningar inträffar och för att se till att kollektivtrafiken återgår till att vara som ska vara: trygg, säker och förutsägbar, säger trafikdirektör Karin Svingby vid Region Uppsala.

– I och med det allvarliga läget med fortsatta problem med sent inställda turer i både tåg- och busstrafiken har vi inrättat en särskild stab som leder arbetet med att identifiera och genomföra ytterligare åtgärder.

UL följer upp trafiken dagligen och UL betalar bara för trafik som körts och utfärdar viten för inställd trafik. UL har också förstärkt uppföljningen av informationsflödet och att prioriterade linjer körs. För Mälartåg ansvarar Mälardalstrafik för uppföljning och avtalsefterlevnad.

– Huvudproblemet ligger hos trafikföretagen, som saknar bemanning för att kunna köra trafiken enligt avtal men vi gör allt vi kan för att minska påverkan för resenärerna, säger Karin Svingby.

Enligt avtal ska bussföretagen prioritera resor till och från länets skolor samt vissa stomlinjer med många resenärer. Detta för att alla skolbarn och gymnasieelever ska ha bra förutsättningar att ta sig till skolan i tid. Linje 811, linje 804, linje 844 och linje 823 prioriteras i nuläget före expressbussar.

– Vi har fortsatt en lång väg att gå, och vi önskar att vi kunde ange en tidpunkt när alla tåg och bussar går enligt tidtabell och all information är uppdaterad och korrekt i appen. Där är vi inte än, men jag hoppas att resenärerna snart ska kunna se en förbättring, säger Karin Svingby.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)