Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dubbelt upp med kryssningsgäster i Stockholm

Ambassador Cruise Line besökte Stockholm för första gången i år. Foto: Stockholms Hamnar.

Trots omvärldsläget kan Stockholms Hamnar redovisa en betydande återhämtning av kryssningstrafiken efter pandemin. Antalet kryssnings-passagerare fördubblades jämfört med förra året och antalet kryssningsanlöp uppgår till 205 när säsongens sista kryssningsfartyg på söndag räknas in, AIDADiva. Siffrorna är dock avsevärt lägre än innan pandemin.

Totalt besökte 205 kryssningsfartyg med 247 000 passagerare Stockholms Hamnars hamnar under säsongen 2022. Det här är en fördubbling jämfört med föregående år, både vad gäller antal kryssningsfartyg och passagerare.

– Stockholm är mycket populärt och många kryssningsfartyg har på grund av rådande omvärldsläge valt att stanna extra dagar i Stockholm. Kryssningspassagerarna betyder mycket för Stockholm ekonomiskt och bidrar med över 1000 arbetstillfällen i regionen, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamn.

18 av de fartyg som under säsongen besökte Stockholm gjorde det för första gången. Ett för Stockholm nytt rederi, Ambassador Cruise Line, valde också att premiärgästa Stockholm i år.

Stockholms Hamnar arbetar för en hållbar hamnverksamhet och sjöfart och har i sommar startat bygget av en anläggning för elanslutning av kryssningsfartyg vid Stadsgården. Dessa kryssningslägen är de mest centrala och Stockholms Hamnars bedömning är att minst 45 procent av kryssningsanlöpen kan elansluta vid kaj år 2023 respektive 2024.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)