Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt rekord för sommarturismen i Sverige

Sommarturismen i Sverige satte nytt rekord i år. Foto: Ulo Maasing.

Efter två år med pandemi blev sommaren 2022 en rekordsommar för turismen i Sverige, mätt i antal gästnätter på kommersiella turistboenden. Totalt blev det omkring 30,2 miljoner gästnätter under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 18 procent jдmfört med föregående sommar, och fyra procent fler än 2019. Det är det största antalet gästnätter sedan 2008. Uppgången beror främst på att utländska besökare återvände till Sverige under sommaren, rapporterar Tillväxtverket.

– Vi ser en rekordstor ökning av utländska besökare, till följd av de släppta restriktionerna. Det är efterlängtade siffror för besöksnäringen, som har varit en av de mest utsatta branscherna under pandemin. Den stora omställningen har dock lett till svårigheter för företagen att hitta personal, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

De utländska turisterna stod denna sommar för ungefär en fjärdedel av gästnätterna i Sverige. Flest gästnätter stod besökare från Norge, Tyskland och Nederländerna.

– I landet som helhet har antalet besökare från våra två viktigaste marknader, Tyskland och Norge, nästan återhämtat sig till nivån före pandemins utbrott, säger Hannah Hall.

Antalet gästnätter ökade i 16 av 21 län jämfört med i fjol. 17 av 21 län låg på en högre nivå än innan pandemin. I fjorton län slogs dessutom besöksrekord.

Diagrammet nedan från Tillväxtverket visar antalet gästnätter under sommarmånaderna juni, juli och augusti sedan 2008.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)