Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viking Line: God efterfrågan men energipriserna pressar lönsamheten

Viking Cinderella. Foto: Viking Line.

Rederiet Viking Line upplevde under tredje kvartalet en stark efterfrågan på passagerarmarknaden. Men trots att omsättningen nästan fördubblades från 97,5 miljoner euro till 170,4 miljoner euro blev rörelseresultatet bara något bättre än samma tid i fjol, 26,9 miljoner euro mot 26 miljoner. Anledningen till att lönsamheten inte hängde med är de skyhöga energipriserna.

Rederiets bunkerkostnad steg nämligen med 66,2 procent, jämfört med motsvarande kvartal förra året.

– Men vi har i det närmaste helt lyckats kompensera resultateffekten av de högre bunkerkostnaderna under en tid som kraftigt präglats av kriget i Ukraina och dess inverkan på energipriserna. Dessutom har vi påverkats negativt av stigande räntor, inflation och volatila valutor, skriver Viking Lines vd Jan Hanses i en kommentar till företagets delårsrapport som presenterades på fredagsmorgonen.

Under årets första nio månader uppgick Viking Lines omsättning till 370,2 miljoner euro mot 169 miljoner samma tid förra året. Rörelseresultatet blev 18,9 miljoner euro jämfört med 30,5 miljoner euro under fjolårets första nio månader.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)