Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare för vuxna, billigare för unga att fuskåka

Från nyår blir det dyrare för vuxna och billigare för ungdomar att fuskåka i Örebro län. Foto: Länstrafiken Örebro.

Från nyår blir det dyrare för vuxna att fuskåka med Länstrafikens bussar i Region Örebro. Den som saknar en giltig biljett och är över 20 år kommer då att få betala 1400 kronor istället för dagens tusenlapp. För ungdomar sänks avgiften för fuskåkande. Det beslutade politikerna i regionens samhällsbyggnadsnämnd på torsdagen.

Avgiften för den som har rest med Länstrafkens bussar utan att ha en giltig biljett har inte höjts sedan 2018. Det har gjort att Örebro län idag har en av de lägsta straffavgifterna i landet.

– Under de här åren har det hänt väldigt mycket. Vi tycker att det är dags att justera våra avgifter så att de ligger i nivå med andra aktörer i landet. Förhoppningsvis kommer det här att fungera mer avskräckande för den som funderar på att fuskåka, säger Nina Höjer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i regionen.

För den som är 20 år eller äldre blir det 400 kronor dyrare att åka fast i en kontroll medan det för en ungdom blir en sänkning med en hundralapp jämfört med idag. Att resa med ett ogiltigt skolkort kommer att kosta 250 kronor mot tidigare 1 000 kronor.

– De nya avgifterna blir mer kännbara för vuxna resenärer, samtidigt som de tar större hänsyn till förseelse och ålder än vad som är fallet idag, säger Nina Höjer.

I genomsnitt görs det 10 000 biljettkontroller per månad på Länstrafikens bussar. Cirka 200 resulterar i en tilläggsavgift.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)