Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya ägare till Öresundsfärjor – investeringsfond allt större på sjöfart och bussar

Färjerederiet ForSea köps av danska Molslinjen. Därmed utökar investeringsfonden EQT Infrastructure sitt ägande inom nordisk buss- och färjetrafik. Foto: ForSea.

Färjerederiet ForSea, som trafikerar linjen Helsingborg – Helsingör förvärvas av danska Molslinjen som i sin tur ägs av investeringsfonden EQT Infrastructure V. Därmed kommer EQT att äga en ännu större del av den nordiska transportbranschen och trafikinfrastrukturen. För mindre än två år sedan köpte EQT den norska transportjätten Torghatten.

ForSea uppger att rederiet kommer att ”fortsätta sin långsiktiga tillväxt- och hållbarhetsresa i Norden i samarbete med Molslinjen”.

ForSea är den enda operatören av så kallade ”Roll-on/Roll-off-färjor” mellan Helsingør och Helsingborg. Varje år transporterar ForSea över sex miljoner passagerare, en miljon personbilar och 450 000 lastbilar över sundet. Bolagets flotta består av fem färjor, varav två elektriska.

Det var 2021 som köpte EQT även Molslinjen i Danmark med femton färjor och trafik på nio färjelinjer i Danmark samt till Sverige och Tyskland. Molslinjen har cirka 1 200 anställda och transporterar årligen omkring åtta miljoner passagerare.

– ForSea är en stark aktör inom det nordiska färjesegmentet där bolagets rutt utgör en viktig del av regionens kritiska infrastruktur. ForSeas investeringar inom hållbarhet och erfarenhet från att operera elektriska färjor är helt i linje med EQT:s investeringsmandat. Vi ser fram emot att fortsätta investera i ForSea och stötta bolaget på dess hållbarhetsresa, säger Carl Sjölund, ansvarig partner på EQT.

Affären är planerad att genomföras i början av nästa år och förutsätter ett godkännande från de danska och svenska konkurrensmyndigheterna.

Med förvärvet av Molslinjen växer EGT Infastructure V starkt inom transportnäringen i Norden.

År 2021 köpte EQT Infrastructure V även den norska transportjätten Torghatten. Samma år förvärvade förvärvade EQT två stora skolbussföretag i USA från First Group för 4,6 miljarder dollar.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)