Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färdtjänstbussar med solceller spar tusentals liter diesel

Ett av Danmarks största färdtjänstföretag , HB-Care, har minskat drivmedelsförbrukningen genom att eftermontera solceller på vissa färdtjänstbussar, visar företagets Fleet Manager Henrik Bjørnsten.

Genom att installera solceller på taket på färdtjänstbussar kan drivmedels-förbrukningen minska avsevärt, likaså utsläppen av koldioxid. Det konstaterar ett av Danmarks största färdtjänstföretag, HB-Care, som på prov har kört med solceller på taket på fem av sina 500 färdtjänstbussar. Energin från solcellerna används till att ladda de elektriska trappklättrare som finns i bussarna. Nu kan företaget konstatera att man på de fem bussarna minskar drivmedelsförbrukningen med 1200 liter årligen. Utsläppen av koldioxid minskar med tre ton per år.

Trappklättrarna används av förarna för att hjälpa rullstolsburna personer upp och ner i trappor. Med hjälp av en elmotor höjs eller sänks trappklättraren från ett trappsteg till ett annat.

I färdtjänstbussen laddas trappklättrarna från bussens 12-voltsbatteri.

Enligt företagets Fleet manager Henrik Bjørnsten har man inte satsat på solcellerna enbart för att minska drivmedelsförbrukningen och miljöpåverkan, utan att att också få en mer effektiv laddning av batterierna.

– Den återkoppling vi har fått från våra förare är att de anser att det är en fördel att batteriet nästan alltid är fulladdat och att det också laddas när bussen står stilla och motorn är avstängd. Det ger en bättre flexibilitet när dagens uppdrag ska planeras, säger Henrik Bjørnsten.

Utrustningen har eftermonterats på bussarna av företaget Green Energy Scandinavia. I fullt solljus levererar solcellerna i varje buss upp till 380 watt i timmen. Det betyder ett drivmedelsförbrukningen har minskat med 1 200 liter diesel årligen.

Henrik Bjørnsten menar att satsningen är lönsam, även om det krävs en viss investering.

– Med dagens dieselpriser har solcellerna på bussarna blivit mer lönsamma än när vi startade projektet 2020. De fem bussar som har solceller kör på Nordsjälland och i Köpenhamnsområdet. Företaget har ännu inte beslutat om man ska eftermontera solceller på övriga bussar med trappklättrare.

HB-Care har cirka 500 minibussar och ingår i Moove Group där även Danmarks största taxiföretag, Dantaxi, ingår.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)