Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Umeå: Hur få män att resa likt kvinnor?

Umeå kommun vill få fler män att välja bort bilen till förmån för buss, cykel eller gång. Foto: Ulo Maasing.

I Umeå är det lättare att åka buss till sjukhuset som är en kvinnodominerad arbetsplats än till industriområdet på Västerslätt där det jobbar främst män. Nu vill Umeå kommun ta reda på vad som kan få män att resa mer likt kvinnor och därmed minska klimatpåverkan från arbetspendlingen.

– Det finns goda möjligheter att busspendla till kvinnodominerade arbetsplatser som sjukhuset medan det många gånger är klurigare till verksamhetsområden. Beror bilberoendet på Västerslätt bara på avsaknad av utbud av andra färdsätt, frågar sig Eva Maaherra Lövheim, trafikplanerare på Umeå kommun.

Kommunen driver nu ett projekt som undersöker vad som kan få män som arbetar i industriområdet att resa mer likt kvinnor. Generellt gäller att män använder bil mer än kvinnor. Skillnaden i transportbeteende är så stor att om männen reste som kvinnorna, skulle energianvändningen från bilresande minska med närmare 20 procent.

– Det här går igen i hela Europa, kvinnor reser mer hållbart än män. För att bryta traditionella resemönster vill vi öka kunskapen om hur normer och identitet påverkar våra val av färdsätt. Det behövs fler attraktiva alternativ som sam­åkning, kollektivtrafik, gång och cykel att välja emellan, säger Linda Gustafsson , jämställdhetstrateg på Umeå kommun.

Umeå kommun har som mål att de hållbara transportslagen gång-, cykel, och kollektivtrafik tillsammans ska svara för 65 procent av resorna inom tätorten till år 2025.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)