Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Välkommet men otillräckligt till vägunderhåll”

Regeringens extra miljard till vägunderhållet är välkommen men otillräcklig, anser Transportföretagen,

Den satsning på vägunderhållet som infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) aviserade på måndagen är välkommen men otillräcklig, anser Transportföretagen där Sveriges Bussföretag ingår. Regeringens satsning på vägunderhållet uppgår till en miljard nästa år. 7850 miljoner förs över från järnvägsunderhållet och regeringen anslår därutöver 250 miljoner kronor till vägunderhållet.

Den miljard som regeringen nu anslår ska gå till bland annat beläggningsunderhåll, linjemålning, broreparationer och trumbyten.

Transportföretagen välkomnar den extra miljarden till vägunderhållet, men anser att mer behövs.

– Behovet är stort, och det finns många hål att fylla i. Inte bara bildligt talat, utan faktiskt även bokstavligt talat. En del av våra vägar är fulla av hål. Skicket på våra vägar försämras år efter år, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

– Men satsningen måste bli permanent. Vi efterfrågar en långsiktig och finansierad underhållsplan. Medlen till vägunderhåll måste öka, det är klokt att vårda det vi redan har. Enligt vår studie av vägarnas skick krävs det två miljarder extra per år för att stoppa fortsatt förfall. Detta är alltså bara en bit på vägen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)