Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningsrekord i Göteborg

Disney Magic var det största kryssningsfartyg som under 2022 anlöpte Göteborg. Foto: Göteborgs Hamn.

2022 blev ett nytt rekordår för kryssningstrafiken i Göteborgs hamn. 81 kryssningsfartyg anlöpte Göteborgs hamn under året. Det är sju anlöp fler än den tidigare rekordsäsongen 2014. ”Det är en rejäl upphämtning efter några år av pandemi, även om det är andra tragiska omständigheter som till stor del ligger bakom ökningen”, säger Nicole Brattåsen, Cruise Operations Manager på Göteborgs Hamn AB.

– Till följd av Rysslands invasion av Ukraina uteslöts ryska hamnar, och rederierna fick stryka det stora dragplåstret St Petersburg ur sin planering och hitta alternativ. I Göteborg hade vi redan ett bra bokningsläge inför 2022, men siffran steg under våren med 30 bokningar till följd av den geopolitiska situationen, berättar Nicole Brattåsen.

Majoriteten kryssningsresenärer i Göteborg är tyskar, britter och amerikaner.

Redan nu ser kryssningssäsongen 2023 ut att bli ytterligare ett rekordår för Göteborg. I dagsläget är hela 92 anlöp bokade. Men på sikt behöver Göteborg fortsätta stärka sin konkurrenskraft som destination i en global kryssningsindustri som står inför flera utmaningar, anser Göteborgs Hamn.

Kryssningsindustrin i stort har också gått igenom ett stålbad i och med pandemin, där återhämtningen fortfarande är pågående. Totalt hade Göteborg cirka 80 000 kryssningsbesökare 2022, och många aktörer märker tydligt på sin försäljning när det är kryssningsgäster på besök.

– Beläggningen har varit runt 70% på fartygen. Det finns en försiktighet både från rederier och resenärer där man inte vill ta några risker. Även i land ser vi nya mönster, exempelvis har efterfrågan på att abonnera hela restauranger eller konserthus där man håller sig inom kryssningsbubblan ökat.

– Samtidigt finns den rakt motsatta trenden där man vill komma närmare människor, träffa locals, besöka gårdar, mikrobryggerier och annat. Kryssningspassagerare är inte en homogen grupp utan individer som vill uppleva olika saker, säger Nicole Brattåsen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)