Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Premiär för ny plattform för bussbokning

Den andra januari lanseras bussbokningsplattformen bookabus.com.

Omedelbart efter nyårshelgen, den 2 januari, startar den nya svenska bokningsportalen för busstransporter, bookabus.com. Syftet med portalen är att förenkla för kunderna och förbättra lönsamheten för bussföretag som arbetar med busstrafik. Grundidén är att ett företag, en förening eller en privatperson som vill boka en buss ska fylla i ett formulär på bookabus.coms hemsida. Kunden ska sedan få svar, kunna boka och betala resan inom en minut.

Bakom bookabus.com står Vy Buss AB. Men Robert Nyberg, vd för Vy Buss, försäkrade i en intervju här på bussmagasinet.se under hösten att Vy Buss inte konkurrerar om de uppdrag som går att bokabuss.com förmedlar.

– Vi har själva ingen beställningstrafik och konkurrerar inte med de bussföretag som ansluter sig till bookabus.com, sa Robert Nyberg i vår stora artikel om bookabus.com som du hittar genom att klicka här.

Robert Nyberg och Sofia Jensfelt, Vy Buss, har arbetat med lanseringen av bookabus.com. Foto: Ulo Maasing.

– Hittills har det varit en tung process för kunderna att beställa buss för en resa. Beställaren måste gå in på flera bolags sajter, fylla i offertförfrågan och sedan vänta 24 timmar eller mer på en offert från vart och ett av företagen. Offerten har manuellt räknats fram av någon i bussföretaget. Det är också en hantering som tar tid, sa Robert Nyberg.

Bussföretagen lägger upp bilder av sina bussar, likaså exakt information om vilka faciliteter som finns. Kunden lägger upp sin önskade resa och får upp alla bolag som kan ta körningen. I likhet med hotellbokningssajter som booking.com finns på bookabus.com en möjlighet för kunden att markera exakt vilka faciliteter denne önskar, exempelvis kaffeapparat, luftkonditionering, rullstolslyft, toalett och så vidare – önskemål som bussföretagens egna webformulär inte har. Kunden får då upp alla bussar som motsvarar önskemålen.

De bussföretag som lägger in sina priser på sajten kan också se det pris som övriga företag erbjuder. På sajten kan kunden se omdömen från tidigare kunder. Men till skillnad från sajter som tripadvisor kan endast tidigare kunder, inga andra, skriva omdömen.

Ursprungligen var det tänkt att lanseringen skulle ske under hösten eller förvintern. Nu äger den rum den 2 januari 2023.

– Under året har ett intensivt arbete pågått med att utveckla plattformen. Planen var att lansera bookabus.com under hösten, men arbetet tog längre tid än vi hade tänkt oss. Anledningen är komplexiteten i att kunna presentera automatiska priser direkt på siten. Men den som väntar på något gott…

– Efter att ha gjort en del justeringar löpande och tagit till oss synpunkter och önskemål från våra samarbetspartners, är vi nu äntligen är i gång, säger Sofia Jensfelt, marknadskommunikatör på Vy Buss som står bakom bookabus.com.

– Nya samarbetspartners och avreseorter tillkommer hela tiden och från och med början av januari börjar vi att marknadsföra oss mot kunderna, säger Sofia Jensfelt.

Läs vårt reportage från november om bookabus.com genom att klicka här.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)