Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Satsar på bussdelning med sikte på Skandinavien och Europa

Norska företaget Ferdia lanserar nu delningstjänsten Sharebus. Under 2023 planerar man att lansera tjänsten i Sverige och Danmark, senare i övriga Europa. Foto: OsloBuss.

Ett norskt företag tar nu bussbranschen in i delningsekonomin Tjänsten Ferdia Sharebus är en öppen delningstjänst för bussar där privatpersoner, resmål och andra gratis kan lägga ut en bussresa. Alla som ser resan hos Ferdia Sharebus kan köpa biljett till den, exempelvis till kulturarrangemang, fotbollslagets bortamatch eller en skidutflykt. Bakom Ferdia Sharebus står det norska företaget Ferdia med de stora bussföretagen Tide och OsloBuss som delägare. Företaget uppger att man avser att lansera Ferdia Sharebus i såväl Sverige som Danmark under 2023.I Norge lanserades tjänsten innan jul. Senare ska tjänsten ut i resten av Europa.

När en resa hr lagts ut på Ferdia Sharebus´ hemsida kan alla se hur många biljetter som måste säljas för att resan ska bli av, likaså hur många biljetter som redan har sålts. Tanken är också att ju fler som man tipsar om resan, ju snabbare blir bussen full. Resenärer och resmål kan aktivt värva medresenärer för att fylla bussen.

– Vi märker att Sharebus har slagit an en nerv hos arrangörer och destinationer, men också hos föräldrar som måste organisera körningar till bortamatcher. Med bussdelning undviker man stress när det gäller logistiken och det är trevligt när hela gruppen reser tillsammans, säger Håkon Sæter, vd för Ferdia.

– I Norge har vi utvecklat ett stort närverk med bussar. Snart är vi också redo att lansera Sharebus utanför Norge.

Håkon Sæter, vd för Ferdia. Foto: Ferdia.

Han pekar på att det kör runt tusentals halvfulla bussar i Europa och menar att potentialen är stor för en marknadsplats som gör bussar och busstolar lättillgängliga.

– Delningskonceptet Sharebus vänder upp och ner på en bransch som historiskt har ändrat sig väldigt lite. Vår lösning gör det enkelt att dela buss och gör turistbussen till det bästa alternativet för många fler resor än idag. Vår plattform ger både resenärer och arrangörer ett bättre utbud, samtidigt som bussföretagen kan fylla sina bussar. Vi ser fram mot att ta våra enkla, gröna och sociala transportlösningar ut i Skandinavien under 2023 och därefter vidare ut i Europa.

Sharebus har välkomnats från flera håll i kultursektorn och miljörörelsen i Norge. Norske Kulturarrangörer, som har 500 medlemsföretag, menar att Sharebus löser flera utmaningar för såväl arrangörer som resenärer. Organisationen är samarbetspartner med Ferdia Sharebus.

– Konceptet är genialt eftersom det löser en logistisk utmaning, samtidigt som vi slipper arbete med samordning och betalning, säger Andreas Feen Sørensen i Norske Kulturarrangörer.

– Sharebus kommer att minska såväl bilism som utsläpp. Äntligen har vi en delningstjänst för större grupper och för resor på både kortare och längre avstånd, säger Ingvild Kilen Rørholt, ansvarig för transportfrågor vid miljöstiftelsen Zero, Zero Emission Resource Organization.

Bakom Sharebus står det norska företaget Ferdia AS som har utvecklat en teknologiplattform som har stora likheter med bookabus.com (klicka här) som Vy Buss lanseerar i Sverige. Via Ferdias hemsida kan privatpersoner, föreningar och företag enkelt hyra enb buss och få en prisuppgift.

Ferdia bildades 2016 och har sitt huvudkontor i Oslo. Bland ägarna finns de stora norska bussföretagen Tide och OsloBuss.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)