Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stora turismpriset till fyr med lyxhotell

Pater Noster i södra Bohuslän tilldelades på onsdagskvällen Stora Turismpriset. Foto: Erik Nissen Johansen.

Stora turismpriset 2022 tilldelades på onsdagskvällen Pater Noster på Hamneskär i södra Bohuslän. Vinnaren har på kort tid etablerat ett nytt internationellt resmål i Sverige, motiverar juryn. Priset delades i år ut för 29:e året i rad. Bakom priset står Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, vars syfte är att främja utveckling av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman.

Pater Noster, ibland kallad kungen av fyrar, ligger längst ut i havsbandet på en karg och vindpinad plats. I över 150 år har fyren lotsat sjömän i Sveriges farligaste farvatten. Idag är fyren ett unikt besöksmål med ett annorlunda lyxhotell. Här är det den karga, väderbitna platsen med sin historia som utgör själva lyxen.

Motiveringen att tilldela Pater Noster priset lyder:

”På ett innovativt och hållbart sätt förvaltar Pater Noster ett svenskt kulturarv. De har omdefinierat begreppet lyxhotell och förvandlat en karg ö till ett attraktivt resmål som sätter Västsverige på den internationella kartan. De är en sann förebild och inspiration för andra företag.”

– Aktörerna bakom Pater Noster har skapat ett innovativt och framgångsrikt koncept där de lyckats bygga in unika och hållbara värden utifrån platsens högst begränsade resurser. Sammantaget gör det dem till värdiga vinnare av Stora Turismpriset 2022, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

Stora Turismpriset delas ut till ett företag eller annan organisation som på ett nytänkande, innovativt och hållbart sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen.

Övriga nominerade var i år:

Arctic Bath, Norrbotten; The Wood Hotel i Sara kulturhus, Västerbotten; Trangia, Jämt-land Härjedalen; Hotell Höga Kusten, Västernorrland; Destination Järvsö, Gävleborg; Carl Larsson-gården, Dalarna; Mattila natur- & kulturförening, Värmland; OpenArt, Örebro län; Hälsodestination Svartådalen, Västmanland; Näsets Gröna, Uppsala län; Live Nation Sweden, Stockholms län; Lindeborgs eco retreat, Södermanland; Naturlogi, Östergötland; Stora Coop Visby, Gotland; Cykla i filmlandskapet Småland; Jönköpings län; Knystaforsen, Halland; RentBike, Kronoberg; Hotell Borgholm, Kalmar län; Pensionat Järnavik, Blekinge; Gunnarshögs Gård, Skåne.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)