Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppsala: ”Stoppa spårvägen, använd pengarna till skolan”

Planerna på en spårväg i Uppsala bör stoppas, anser en majoritet i kommunfullmäktige. Bild: White Arkitekter.

Planerna på en spårväg i Uppsala bör kastas i papperskorgen. Det skriver företrädare för alliansen i Uppsala, det vill säga L, C, KD och M, i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning på onsdagen. ”Genom att stoppa spårvägsprojektet frigör vi medel för den kommunala kärnverksamheten – skola och omsorg – och kan lägga grunden för breda överenskommelser om utbyggnaden av Uppsala,” skriver företrädarna för de fyra partierna. Samtidigt driver Socialdemokraterna att det ska genomföras en folkomröstning om spårvägen.

Allianspartierna vill att spårvägsplanerna stoppas och att kommunen tar upp en ny diskussion med regionen om den framtida kollektivtrafiken i staden.

– Man kan inte börja med att bygga ut spårväg för att driva fram omfattande bostadsbyggande – det måste i stället vara byggandet som är grunden för vilken kollektivtrafik som behövs. Det vi behöver nu är en väl fungerande busstrafik med miljövänliga fossilfria drivmedel, skriver ledningen för de fyra partierna.

De säger också nej till planerna på en folkomröstning.

Även företrädare för näringslivet vill att folkomröstningen om spårvägen stoppas, skriver UNT på nyhetsplats.

– Inget företag vi mött vill ha folkomröstningen. Alla skakar på huvudet och undrar vad politiken håller på med, säger Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.

Sedan Liberalerna efter valet ändrade uppfattning i spårvägsfrågan finns i dag en svag politisk majoritet emot spårväg i Uppsala kommun – 42 mandat mot 39 mandat.

Den föreslagna spårvägen i Uppsala ska bli cirka 17 kilometer lång och få 22 hållplatser.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)