Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare – yrkeskåren som får flest tack

Ingen annan yrkeskår får så många tack som bussförare, enligt en brittisk undersökning. Bild: Ur video från CPT.

Bristen på bussförare är stor i hela Europa. Enligt den internationella vägtransportunionen, IRU, kan det om några år saknas 100 000 bussförare i Europa och varannan förartjänst kan vara obesatt. Idag är 30 procent av förarkåren i Europa över 55 år gammal medan bara fem procent är yngre än 25. I Storbritannien satsar bussbranschen på en rekryteringskampanj där man lyfter fram hur uppskattad yrkeskåren är bland allmänheten. Ingen annan kategori får så många tack varje dag.

Det är den brittiska bussbranschens organisation CPT, Confederation of Passenger Transport, som pekar på att en bussförare i genomsnitt får 37 tack om dagen från människor – fem gånger så många som den genomsnittliga anställde i landet.

Undersökningen har gjorts inför den kampanj för att locka fler till bussföraryrket som CPT nu genomför, ”Thank You Driver”. På organisationens hemsida kan intresserade söka efter lediga jobb i sin närhet. Medlemsföretagen kan också ladda ner material för att publicera i sociala media, i videokanaler med mera.

Undersökningen visar att fyra av tio bussförare möts av ett tack mer än 50 gånger om dagen, långt fler än personer som arbetar inom sjukvården eller detaljhandeln där bara en respektive tre procent av personalen möts av 50 tack om dagen.

I genomsnitt möts en bussförare av 37 tack om dagen, medan de som arbetar i bygg- och fastighetsbranschen får ett tack tolv gånger om dagen och i IT-branschen tio gånger om dagen.

I undersökningen uppger också 80 procent av de intervjuade resenärerna att de brukar säga tack till sin förare.

Nio av tio bussförare uppger i den undersökning som CPT har låtit göra att det bidrar till deras välbefinnande att de blir tackade. Undersökningen gäller både förare i lokal busstrafik och långväga trafik som turisttrafik.

Att vara uppskattad är något av det bästa med bussföraryrket, anser de brittiska förarna. Annat är att möta olika människor, självständighet i jobbet och att man gör samhällsnytta.

Undersökningen visade också att en av tio hade en barndomsdröm att bli bussförare medan nästan var fjärde förare kom in i yrket när de blev av med sitt tidigare jobb. Nio av tio vuxna har också de egenskaper som behövs för att bli bussförare: pålitlighet, att kunna arbeta självständigt, kunna lösa problem, behålla lugnet när man är under press samt har bra förmåga att agera tillsammans med andra människor.

Här är två videor som CPT har producerat i sin kampanj:

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

1 kommentar »

  1. Storbritannien och Sverige är inte alls samma sak?

    Räknade igår hur många tack jag kunde få på en dag. Det blev noll!? Ändå stod jag kvar vid hållplatsen och väntade på många som kom springande, ingen sa dock tack och de flesta tittade inte på mig. Inte heller nigning renderade i några tacksamma leende ens?
    Nä, ordet ”tack” hör en bussförare, (i Stockholm i alla fall), inte så ofta. Fast å andra sidan är det någon i Sverige som längre får ett tack för hjälpen???

    Nä, ska ni rekrytera nya förare i Sverige så börja med att fråga varför alla de gamla slutar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)