Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Betalkortsblipp ger mer pengar (uppdaterad version)

Allt fler väljer att blippa sitt bankkort i SL-trafiken. Det gör att SL:s intäkter snart är uppe på samma nivå som innan pandemin, medan resandet långt ifrån har återhämtat sig. Bild: Region Stockholm.

Biljettintäkterna för SL i Storstockholm väntas i år nå samma nivå som innan pandemin, trots att antalet påstigande fortfarande ligger klart under 2019 års nivå. En av anledningarna: Stockholmarna blippar sina betalkort som aldrig förr, skriver lokaltidningen Mitti. Under förra året ökade andelen resenärer som betalar sin SL-resa genom att blippa betalkortet med 50 procent.

Under pandemins första månader 2020 förlorade SL ungefär hälften av resenärerna och i oktober 2022 var antalet påstigande i kollektivtrafiken fortfarande bara drygt 80 procent av 2019 års nivå. Men samtidigt har alltså biljettintäkterna återhämtat sig bättre.

Det beror delvis på prishöjningar, men också på att en större andel av resenärerna använder enkelbiljett, medan färre köper 30-dagarsbiljett. Det innebär i sin tur att SL:s intäkt per resa har ökat. Av enkelbiljetterna köps nu 46 procent genom att resenären blippar sitt bankkort, 50 procent fler än i början av 2022.

Trots återhämtningen av intäkterna räknar SL med ett underskott på 972 miljoner för 2022 och i år med ett underskott på 1,2 miljarder kronor.

Anmärkning: I en tidigare version av denna artikel skrev vi att SL:s intäkter under 2022 nått nivån före pandemin. Rätt är att intäkterna förväntas nå den nivån under det här året.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)