Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler bussar som stöd till Ukraina – men inte från Sverige

Det finska bussföretaget Koiviston Auto fortsätter att stödja Ukraina genom att donera skolbussar till landet. Foto: Koiviston Auto.

Det finska bussföretaget Koiviston Auto har nu skickat ytterligare fem bussar som donation till Ukraina. Där ska bussarna gå som skolbussar. Lastade med förnödenheter väntas de komma till gränsen mellan Polen och Ukraina under fredagen. Även andra bussföretag i Europa donerar bussar till Ukraina som på grund av det ryska angreppskriget har en stor brist på skolbussar. Någon rapport om motsvarande insats från något större svenskt bussföretag har dock inte kommit till oss.

I början av december skickade Koiviston Auto en första omgång av bussar till Ukraina (klicka här). Företaget har beslutat att donera minst femton bussar till Ukraina där de ska användas för skoltrafik.

Bussarna körs av frivilliga förare från företag som ingår i Koiviston Auto. Ombord finns också mekaniker från företaget. Innan avfärden från Finland lastades bussarna också fulla med förnödenheter som ska levereras i Ukraina. Med bussarna levereras också en del verktyg för service, reservdelar samt reservdäck.

De aktuella bussarna har gått i lokaltrafik i olika städer i Finland men är ordentligt genomgångna och ersätts i sin tidigare trafik av bland annat nya elbussar..

Även Voyages Emile Weber i Luxemburg donerar skolbussar till Ukraina. Foto: Voyages Emile Weber.

Med donationen av skolbussar till Ukraina ansluter sig Koiviston Auto med stöd av sina ägare CapMan Infra till EU-kommissionens program Skolbussar till Ukraina som stöds av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Ett annat bussföretag som aktivt stöder Ukraina är Voyages Emile Weber i Luxemburg som i december donerade åtta bussar till skoltrafik i landet. Företaget fick stöd från Luxemburgs transportdepartement och EU-kommissionen. Enligt uppgift rullar de åtta bussarna nu i regionerna Kherson, Zaporizhzhia och Dnipropetrovsk.

Enligt vad vi känner till har hittills ingen av de stora svenska bussoperatörerna valt att på motsvarande sätt aktivt hjälpa Ukraina och skolbarnen där.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)