Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

FlixBus i utveckling av elektriska långfärdsbussar

FlixBus´grundare och moderföretaget Flix´ vd André Schwämmlein. Foto: Flix.

Den största utmaningen när det gäller att använda alternativa drivlinor i långväga busstrafik är att kombinera effektiv trafik med flexibilitet, samtidigt som man löser frågorna kring laddning och bussarna har en tillräcklig kapacitet för både passagerare och bagage. Det menar expressbussjätten FlixBus som i år firar sitt tioårsjubileum. Flix har gått in som en av de aktiva parterna i det stora utvecklingsarbete av batteridrivna turistbussar som leds av Daimler Buses och som vi nyligen presenterat (klicka här).

Utvecklingsprojektet syftar till att inom fyra år utveckla en elektrisk drivlina för långväga busstrafik. Projektet finansieras av det tyska närings- och klimatdepartementet.

Inom ramen för projektet ska två protoypbussar tas fram. Dessa ska testas under verkliga förhållanden. FlixBus driver idag världens största linjenät när det gäller långväga busstrafik. Med erfarenheterna från detta ska Flix kontinuerligt och i realtid utvärdera drift och prestanda hos bussarna. FlixBus´nuvarande flotta av bussar ska fungera som en databas som används för analysera representativa driftcykler för långväg linjetrafik. Flix kommer också att utvärdera demobussarna och deras funktion och prestanda under verkliga driftförhållanden.

Med det vill man säkra att alla krav är uppfyllda för att säkra en effektiv drift, likaså skalbara, långsiktiga lösningar för FlixBus´ flotta.

Erfarenheterna från prototypbussarna ska sedan ligga till grund för en kostnadseffektiv pr.oduktion av fullelektriska långfärdsbussar

– Vi tror på CO2-neutrala bussresor som ett medel för att göra resandet helt fossilfritt. Ända sedan vi lanserade FlixBus har vi strävat efter att minska vår miljöpåverkan genom att undersöka alternativa drivlinor och klimatkompensera vår miljöpåverkan. Tillsammans med Daimler Buses och pålitliga forskningspartners som delar vår vision av en grönare framtid när det gäller transporter kan vi nu arbeta för att nå en ny milstolpe när det gäller att ändra mobiliteten och erbjuda en grön, teknologidriven och fortsatt ekonomiskt överkomliga möjligheter till alla som vill resa och upptäcka världen, säger André Schwämmlein, grundare av FlixBus och dess moderbolag Flix där han också är vd.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)