Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hogias grundare och huvudägare lämnar

Hogias grundare Bert-Inge Hogsved. Foto: Hogia.

Det Stenungsundsbaserade IT-företaget Hogias grundare och huvudägare Bert-Inge Hogsved lämnar Hogias styrelse där han idag är ordförande och alla andra uppdrag i företaget. Hogia är en stor leverantör av IT-lösningar till kollektivtrafik-branschen, både till operatörer och kollektivtrafik-myndigheter. Bert-Inge Hogsved grundade Hogia 1980 och var företagets vd i 42 år. Han lämnar nu sina engagemang i företaget sedan en uppslitande familjestrid om Hogia har avgjorts i första instans i domstol. Rollen som största aktieägare i Hogia behåller dock Bert-Inge Hogsved ytterligare en tid.

I torsdags kom Uddevalla tingsrätt med sin dom i den den tvist där Hogsveds båda söner, som äger 30 procent av aktierna i Hogia, hade stämt Bert-Inge Hogsved och hans hustru som tillsammans äger 70 procent av aktierna.

Sönerna hade begärt att det lönsamma företaget skulle försättas i likvidation och anklagade föräldrarna för att göra sönernas aktier värdelösa genom att bilda en stiftelse, oåtkomlig för sönerna. På det sättet, menade sönerna, skulle de förhindras att genom arv få någon del av förmögenheten eller bolaget.

I sin dom riktade tingsrätten kritik mot huvudägarna, Bert-Inge Hogsved och hans hustru. Men samtidigt avvisade rätten det krav som sönerna ställde i sin stämning av föräldrarna, att företaget skulle likvideras.

Bert-Inge Hogsved blir 79 år i februari.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)