Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL får rekordorder på elbussar

VDL har fått sin hittills största elbussforder. Foto: VDL.

Den holländska busstillverkaren VDL har fått en rekordorder på sin nya generation av elbussen VDL Citea som premiärvisades för en svensk publik på Persontrafikmässan i Stockholm i oktober. Det är det holländska trafikföretaget EBS som har beställt 193 VDL Citea till den trafik som EBS vann i en upphandling i december. Bussarna ska börja levereras i september i år.

Ordern omfattar 60 st 12,2 meter långa och 133 st 13,3 meter långa versioner av Citea. Ordern är inte bara den största som VDL har fått på den nya generationens Citea utan den största elbussordern som VDL hittills har fått.

Bussarna kommer att vara utrustade med batteripaket om 490 kWh för den kortare versionen och 552 kWh för den längre versionen.

Det var i mitten av december som EBS vann det trafikavtal i Amsterdamregionen som heter Zaanstreek Waterland. Avtalet löper på femton år.

– Att välja elbussar är det logiska valet för oss. Med den här ordern kommer vår elbussflotta att växa till mer än 500 bussar, säger EBS´ vd Wilko Mol.

VDL visade den första generationen av Citea med eldrift på den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s världskongress och mässa i Génève 2013. Den nya generationen av Citea premiärvisades på Innotrans i Berlin (klicka här) och visades också på Persontrafik i Stockholm i höstas (klicka här).

Bussen är från grunden byggd för eldrift med batterier i golvet, sidoväggar i ett stycke i komposit, smart energihantering och ett sofistikerat luftkonditioneringssystem. Förarplatsen har också fått mycket uppmärksamhet.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)