Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minskar bussanvändning för att skona förare

En av LLT:s elbussar från finska Linkker. Foto: Daniel Holmgren.

Det kommunägda bussföretaget Luleå Lokaltrafik, LLT, ska genomföra nya åtgärder med anledning av arbetsmiljö-problemen på företagets elbussar från finska Linkker. Bland annat ska bussarna användas mindre, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Linkker levererade bussarna till Luleå för drygt fyra år sedan och sedan dess har problemen avlöst varandra.

Nu har LLT beslutat att bussarna ska användas mindre och att fler förare ska dela på arbetspassen på elbussarna. Tillsammans med Luleå kommuns företagshälsa ska också en uppdaterad riskbedömning göras.

Redan tidigt kritiserade förarna att ratten på bussarna inte går att justera vilket påverkar körställningen negativt. Anställda har vittnat om problem med nacke, axlar och handleder. Ett stort problem är också att bussarna är kalla när inte extravärmaren fungerar som den ska.

– Ett av problemen med de här bussarna har från första början varit värmen. Inom några veckor kommer det en expert från Finland för att hjälpa oss att försöka få bukt med problemen. De här bussarna är tänkta att gå i trafik till 2027, säger LLT:s produktionschef Ulf Nordin till P4 Norrbotten.

Det var i oktober 2018 som elbussarna hade premiär på LLT:s linje 6 mellan Kronan och universitetet. Sommaren 2020 beslutade LLT att ställa av de fem elbussarna hela sommaren eftersom laddstationerna hade brutit samman.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)