Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu kostar bussbiljetten 25 kronor

Fram till den sista mars kostar en enkelbiljett på mer än 4 600 busslinjer i England utanför London 25 kronor. Foto: Transdev.

Sedan nyårshelgen och mars månad ut kostar en enkelbiljett på mer än 4 600 busslinjer i England utanför London två pund, vilket motsvarar 25 kronor. Mer än 130 bussföretag, både samhällsägda och helt kommersiella har anslutit sig till den massiva priskampanj som nu genomförs i England för att locka tillbaka resenärer efter pandemin och dessutom få ännu fler att välja bussen. Den konservativa regeringen i London stöttar kampanjen med 60 miljoner pund, cirka 750 miljoner kronor.

Mer än 130 bussföretag, många av dem med rent kommersiell trafik, deltar i kampanjen, som exempelvis Oxford Bus inom Go-Ahead Group.

Förutom att stimulera bussresandet och minska bilismen är syftet med kampanjen att stötta familjer som drabbas hårt av den höga inflationen och de allt högre levnadskostnaderna.

Ett annat företag som deltar är kommunägda Nottingham City Transport.

Tvåpundsbiljetten gäller på både lokala och regionala linjer hos de företag som deltar. Det genomsnittliga priset för en enkelbiljett för en resa på 4,5 kilometer var innan kampanjen cirka 2,80 pund, motsvarande 35 kronor. Men i många landsbygdsområden var det inte ovanligt med biljettpriser på fem pund eller mer.

Transdevs kampanj för kampanjpriset.

Men besparingarna för resenärerna kan bli mycket större än så. Några exempel från Transdev. Ett exempel är företagets linje mellan Leeds och kuststaden Scarborough, en sträcka på 110 kilometer. Den resan kostade tidigare femton pund, nu två, vilket innebär en besparing på 87 procent. På en hel rad andra linjer uppgår prissänkningen till 70 – 75 procent.

– Vi är en av de mest framgångsrika operatörerna när det gäller att vinna tillbaka kunderna till bussen efter pandemin. Men trots det vet vi att ännu fler behöver återvända till våra linjer. I synnerhet med tanke på krisen när det gäller levnadskostnader hoppas vi att den här kampanjen kommer att locka tillbaka dem ombord på bussarna, säger Alex Hornby, vd för Transdev i England.

Regeringen i London räknar också med att kampanjen kommer att bidra till att få bort två miljoner bilar från vägarna.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)