Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu blir bussen en rullande lanthandel

DB Regio Bus satsar på ett pilotprojekt med en ledbuss som rullande lanthandel. Foto: Deutsche Bahn.

Istället för att ta bussen till affären kommer affären till dig. I Tyskland satsar nu det statliga tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn genom sitt bussföretag DB Regio Bus på att skapa rullande livsmedelsaffärer. DB och den stora livsmedelskedjan Rewe presenterar satsningen på mässan Grüne Woche som just nu pågår i Berlin. Där visar man en 18-meters ledbuss som har konverterats till rullande lanthandel. Under våren startar ett pilotprojekt i Hessen i västra Tyskland.

Syftet med projektet är dubbelt. Dels blir det enklare för människor som bor på landsbygden att göra sin vardagsinköp, dels slipper de ta bilen för att åka in till något samhälle eller någon stormarknad vilket är positivt ur miljösynvinkel.

Sortimentet är överraskande stort. Foto: Deutsche Bahn.

Sortimentet är överraskande stort med sina 700 olika produkter, från färsk frukt och grönsaker till frysta livsmedel, kylda drycker och även en del kosmetika. Många av de varor som säljs är miljömärkta. Dessutom består sortimentet till stor del av lokala och regionala produkter.

DB Regio Bus svarar för drift och underhåll av den rullande lanthandeln. Den stora livsmedelskedjan Rewe står för butiksverksamheten.

Själva bussen är ombyggd för ändamålet och har bland annat fått en förstärkt luftkonditionering förutom butiksinredningen. Kapacitetsstarka batterier gör att bussen kan användas som lanthandel i upp till åtta timmar vilket gör den oberoende av elanslutning.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)