Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viking Line mer än fördubblade

Den här månaden reser den miljonte passageraren med Viking Glory som sattes i trafik i mars förra året. Foto: Joonas Kortelainen.

Rederiet Viking Line mer än fördubblade antalet resenärer under 2022 jämfört med året innan som helt präglades av pandemin. Under 2022 reste 4 945 564 passagerare med Viking Line, en ökning med 114 procent jämfört med år 2021. En femtedel av resenärerna reste med rederiets nya fartyg Viking Glory som sattes i trafik i mars.

Viking Line konstaterar att 2022 var ännu ett exceptionellt år. Året började ogynnsamt på grund av pandemin. Från slutet av februari bidrog det ryska anfallskriget i Ukraina till skyhöga bränslepriser och osäkerhet på marknaden. Men samtidigt återkom en stor efterfrågan på resor.

Den största ökningen av resandet hade fartygen Viking Grace och Viking Glory på linjen Åbo – Åland – Stockholm med 1 955 988 passagerare, en ökning med 116,3 procent från 2021 då linjen hade 904 321 passagerare.

Linjen Helsingfors – Åland – Stockholm trafikerades endast av Gabriella under året och hade 515 445 passagerare. Under sommaren gjorde fartyget även ett antal specialkryssningar.

Viking Cinderella, i kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn, hade 517 354 passagerare (256 344 år 2021) och gjorde därtill specialkryssningar till ett flertal svenska destinationer under året. Antalet passagerare mellan Mariehamn och Kapellskär på M/S Rosella var 464 375 (År 2021: 348 209). Mellan huvudstäderna Helsingfors och Tallinn, hade M/S Viking XPRS 1 266 642 (År 2021: 586 354) passagerare.

– Vi avslutar ett exceptionellt händelserikt år. Beslut togs om att flagga om Viking XPRS till finsk flagg, Amorella såldes i oktober och i december avtalades om en försäljning av Rosella, därtill inledde nya Viking Glory sin trafik i mars. Fartyget har tagits väl emot på marknaden och har även presterat väl och väsentligt bidragit till bolagets resultat. Hennes miljonte passagerare kommer under januari 2023, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)