Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Amsterdam stoppar turistbussar i centrum

Kungliga slottet i Amsterdam. Foto: Ank Kumar/Wikimedia Commons.

Amsterdam är en av Europas populäraste turistmål. Men från den 1 januari 2024 kommer staden att förbjuda turistbussar i de centrala delarna av staden, innanför ringväg 100 som går runt centrum. Förbudet gäller bussar över 7,5 ton. Undantaget är bussar som transporterar skolbar, handikappade och äldre personer.

Tanken är att turistbussarna ska stanna utanför centrum. Därifrån ska sedan deras resenärer fortsätta med den vanliga kollektivtrafiken.

– 300 till 450 turistbussar om dagen är alltför många för centrala Amsterdam. Utrymmet räcker inte till. Från och med nästa år sätter vi stopp för dem, säger Melanie van der Horst, borgarråd med ansvar för trafik och transporter.

Hon framhåller att stadens invånare upplever olägenheter från bussarna med trängsel på smala gator och mindre säker trafik för cyklister och fotgängare. Dessutom är bussarna för tunga för stadens kajer och broar samt släpper ut avgaser.

Taggat som:

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)