Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fyra slåss om stor elbussorder

Samtliga cirka a250 elbussar som idag rullar i Milano är levererade av Solaris. Foto: Solaris.

Fyra busstillverkare slåss om en order på 340 elbussar i en upphandling som pågår just nu. Det är lokaltrafiken i Milano, Italien, som står bakom upphandlingen. Företaget har sedan flera år investerat stort i elbussar och hade i slutet av förra året 250 sådana i trafik, samtliga från Solaris. Flera av de stora europeiska busstillverkarna har avstått från att konkurrera om storordern.

De fyra bussleverantörer som har lämnat in anbud är BYD, Iveco Bus, Solaris och Industria Italiana Autobus, Solaris. Däremot finns inte Volvo, Daimler Buses, MAN eller Karsan med, inte heller VDL som i höstas presenterade sin helt nya generation av stadsbussen Citea.

Upphandlingen omfattar tre paket. Det första är 205 batteridrivna 12-metersbussar med tre dörrar och komplett underhållspaket. Värdet av paketet bedömst till drygt 183 miljoner euro, mer än två miljarder kronor.

Det andra paketet omfattar 105 batteridrivna 18-meters ledbussar med fyra dörrar samt service och underhåll på dessa. Bedömt värde är nästan 1,4 miljarder kronor.

Ett tredje paket omfattar upp till 30 12-meters elbussar till ett värde av cirka 250 miljoner kronor.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)