Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU: Bara utsläppsfria stadsbussar från 2030

EU-kommissionen föreslog på tisdagen nya emissionskrav för tunga fordon. Bland annat ska alla nya stadsbussar från 2030 vara emissionsfria. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionen föreslog på tisdagen nya, tuffa utsläppskrav för tunga fordon från år 2030. Från det året måste alla nya stadsbussar vara emissionsfria. För nya lastbilar gäller att utsläppen måste minskas med 90 procent fram till 2040.

Idag svarar lastbilar, stadsbussar och långfärdsbussar för sex procent av utsläppen av växthusgaser i EU och mer än 25 procent av utsläppen av växthusgaser från vägtrafik.

De mål som EU-kommissionen sätter upp är att utsläppen från tunga fordon ska minska med 45 procent från 2030, 65 procent från 2035 och 90 procent från 2040, allt i förhållande till 2019 års utsläppsnivåer.

För att påskynda övergången till nollemissionsbussar i städerna vill EU-kommissionen att alla nya stadsbussar från 2030 ska vara utsläppsfria.

Kommissionen bedömer också att de tuffa kraven kommer att gynna grön industri i Europa, likaså den internationella konkurrenskraften hos europeisk industri. EU-länderna är marknadsledande när det gäller tillverkning av bussar och lastbilar och ett gemensamt regelverk bidrar enligt kommissionen att säkra den ställningen också för framtiden.

Det skickar enligt kommissionen också en klar signal till industrin att investera i innovativ, emissionsfri teknik och påskynd etableringen av ladd- och tankfinfrastruktur.

Kommissionen har redan tidigare föreslagit ett regelverk när det gäller laddning eller tankning av alternativa drivmedel: laddstationer ska finnas högst 60 kilometer från varandra och vätgasmackar högst 150 kilometer från varandra längs huvudvägarna.

Martin Lundsted, ACEA och Volvo: Vi är redo att leverera. Foto: ACEA.

De europeiska fordonstillverkarnas organisation ACEA framhåller att de tuffare emissionskraven måste matchas med en kraftig utbyggnad av infrastrukturen för laddning och tankning.

ACEA framhåller också att kravet på 100 procent emissionsfria, nya stadsbussar kommer att sätta ”en enorm press på alla kollektivtrafikoperatörer när det gäller att anpssa sina investeringsplaner och att se till att den nödvändiga infrastrukturen för laddning eller vätgastankning finns vid depåerna”.

ACEA oroas också av vad man anser vara en bristande samordn ing mellan de nya emissionskraven och de Euro 7 – krav som EU la fram för enbart några månader sedan.

– Vi är redo att leverera, säger Volvochefen Martin Lundstedt som är styrelseordförande i ACEA:s nyttofordonsavdelning.

– Men att nå en 45-procentig minskning redan 2030 är mycket ambitiöst. Det kräver en lika ambitiös satsning av politikerna för att säkra att andra aktörer i transport- och logistikkedjan levererar sin del samtidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)