Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

USA: Var femte bussförare saknas

Bristen på bussförare är stor även i USA. Foto: Ulo Maasing.

Bristen på bussförare är inte bara ett svenskt eller europeiskt problem. Även i Nordamerika är bristen stor. Mer än var femte tjänst som förare i turist- och långfärdstrafik hos privata företag i USA är obesatt, visar en ny rapport från bransch-organisationen American Bus Association Foundation, ABA. Bussar i kollektivtrafik, skolbussar med mera ingår inte i statistiken.

Enligt undersökningen uppger ABA:s medlemmar att de har en brist på 7 300 förare. Det kan låta lite i ett stort land som USA. Men det är i själva verket en alarmerande hög siffra med tanke på att de privata turist- och långfärdsbolagen endast har sammanlagt 26 800 bussförare enligt officiell amerikansk statistik.

Närmare hälften av bussföretagen bedömde att de viktigaste orsakerna till förarbrist berodde på tillgång till utbildning, försenad körkortshantering, försäkringspremier, oro för Covid-19 och en allmän brist på arbetskraft i landet. Drygt en tredjedel av företagen lyfte som skäl för förarbristen fram faktorer som låga löner, arbetsscheman, konkurrens från lastbilsåkerier och från andra operatörer.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)