Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bilprovningen: Allvarliga brister hos tre av tio bussar

Tre av tio tunga bussar hade i fjol allvarliga brister enligt Bilprovningen. Foto: Bilprovningen.

Bilprovningens besiktningsstatistik för 2022 visar att tre av tio tunga bussar har allvarliga brister. Vanligast är anmärkningar på bromsar och brandskydd. Förra året kontrollbesiktade Bilprovningen drygt 4 700 tunga bussar, alltså bussar med en totalvikt över 3,5 ton. Närmare fyra av tio (38,5 procent) fick anmärkningar.

27,9 procent av de tunga bussarna hade fel som krävde efterkontroll. Bland dessa hade 16,4 procent brister i bromssystemet och 14,4 procent anmärkningar vid brandskyddskontrollen (nödutgångar, brandsläckare och oljeläckage).

– En brand är inte det första man tänker på som bussresenär, men om den skulle uppstå är det viktigt att det finns brandsläckare och att nödutgångarna är tydligt utmärkta, i första hand med tanke på passagerarnas säkerhet men också för att spara de stora kostnader som en bussbrand innebär, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Bristerna var ännu fler bland tunga bussar under tio ton. Under förra året kontrollerade Bilprovningen närmare 850 tunga bussar med en totalvikt om 3 500 – 9 999 kg. Närmare varannan (46,4 procent) hade brister och 35,4 procent allvarliga brister med krav på efterkontroll.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)