Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare med kamerabevakning

Det ska bli enklare för kommuner och regioner att kamerabevaka allmänna platser.

Regeringen vill att kamerabevakning ska bli enklare och att kommuner och regioner ska slippa söka tillstånd för kamerabevakning. På torsdagen utsåg regeringen en utredare som ska föreslå de lagändringar som behövs för detta. Om regeringens planer går igenom kan det få stor betydelse för kollektivtrafiken, inte minst när det gäller kamerabevakning av hållplatser och knutpunkter.

– Det är viktigt att lagstiftningen inte ställer upp omotiverade hinder i det brottsbekämpande och trygghetsskapande arbetet. Det behöver därför bli enklare för kommuner och regioner att kunna kamerabevaka gator och torg, och polisen måste kunna kamerabevaka i fler situationer och på fler allmänna platser, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

dag behöver kommuner och regioner tillstånd från Integritetsskydds­myndigheten, IMY, innan de får använda kamerabevakning på platser dit allmänheten har tillträde. Tillståndsprocessen kan ta tid och tar även mycket arbete i anspråk. Utredaren ska därför titta på hur reglerna för dessa aktörer kan förenklas, med utgångspunkten att tillståndskravet tas bort.

Utredningen ska komma med sitt förslag senast den 15 april nästa år.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)