Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kaos för spårvägstrafik i Stockholm (uppdaterad)

En spårvagn från spanska CAF i trafik för SL – men nu är modellen tagen ur trafik. Arkivbild: Ulo Maasing.

Spårvägstrafiken i Stockholm har återigen drabbats av stora störningar på grund av tekniska fel på spårvagnarna som är SL:s nyaste spårvägstyp A35. All trafik på Spårväg City, mellan Stockholms City och Djurgården, är åter inställd och på tvärbanan körs bara tågsätt som består av en vagn.

Tidigare i vinter ställdes trafiken på Spårväg City också in på grund av bromsfel. Tvärbanan och Lidingöbanan drabbades. Och nu är det dags igen för något som närmast kan beskrivas som ett sammanbrott för spårvägstrafiken i Stockholm.

På den två mil långa tvärbanan i södra och västra Stockholm är trafiken kraftigt reducerad och körs med endast en vagn istället för två. Nockebybanan i Bromma har inställda avgångar. Spårväg City är helt inställd och ersätts av bussar samt en och annan museivagn.

Orsaken till de stora problemen är att SL har tagit sin nyaste spårvagnsmodell, kallad A35, ur trafik av tekniska skäl. Enligt vad SL uppger för lokaltidningen Mitti handlar det om fel på spårvagnarnas bromssystem.

– Det är i låg hastighet, upp till 7 km/h som det inte gått att bromsa. Vi kommer behöva göra en uppdatering av mjukvaran till bromssystemet, säger SL:s presstalesperson Helene Jakobsson till Mitti.

SL räknar med att spårvagnarna kommer att vara ur trafik under en månad.

Det har varit stora problem med spårvagnsmodellen även tidigare. En granskning som Transportstyrelsen gjorde 2020 (klicka här) avslöjade att spårvagnar av den aktuella modellen som gått i trafik för SL hade allvarliga säkerhetsbrister med felaktiga och dåliga bromssystem samt lösa hjulringar på vagnar som var fabriksnya.

Många av vagnarna hann då aldrig tas i trafik eftersom felen upptäcktes redan vid testkörning av vagnarna.

Den aktuella spårvagnstypen sattes i trafik på Tvärbanan i Stockholm i slutet av oktober förra året men har gått i trafik på Spårväg City sedan 2017.

Vagnarna är levererade från den spanska tillverkaren CAF som även äger den polska busstillverkaren Solaris. Även spårvagnarna i Lund är levererade av CAF.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)