Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fyrhjulsdrivet från Solaris och sötnos från Sverige i Berlin

Solaris introducerar nu en fyrhjulsdriven version av batteridrivna ledbussen Urbino 18. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris presenterade på måndagen en ny, fyrhjulsdriven version av sin batteridrivna ledbuss Urbino 18. Introduktionen skedde på den årliga tyska konferensen och mässan om elbussar, Elekbu, arrangerad av VDV, den tyska lokaltrafik-föreningen. På plats på mässan som avslutas på tisdagen tittade en sötnos från Göteborg in.

Den nya versionen av Solaris Urbino 18 har två drivaxlar. Det ger den 18 meter långa bussen en ökad framkomlighet, inte minst vid snöigt och halt väglag, men också i uppförsbackar.

Bussen har fyra motorer på 120 kW monterade på de två bakre axlarna. Batterikapaciteten är över 550 kWh och bussen kan laddas antingen via pantograf eller plug-inkontakt.

Flertalet elbussleverantörer i Europa finns på plats på Elekbu. Foto: VDV.

På Elekbu visar egyptiska MCV också den elbuss, C127 EV, som företaget nu lanserar på den tyska marknaden. Det är en tolvmeters batteribuss som saknar chassi till skillnad från de Volvo BZL som MCV karosserar och som ska levereras till Metroline i London senare i år. Förutom att bygga egna bussar är MCV en väletablerad påbyggare som bygger på chassier från flera stora europeiska busstillverkare.

Det är nu fjortonde gången som VDV:s elbussmässa hålls. Mässan och konferensen har vuxit för varje år och även om tonvikten ligger på konferensen med sina 1200 deltagare ger mässan en bra överblick över dagens elbussmarknad. Flertalet av de europeiska elbussleverantörerna finns på plats, dock inte Volvo eller Scania.

Mässan är heller inte någon plattform för stora nylanseringar från leverantörerna – sådana får vänta till UITP:s mässa och världskongress i Barcelona i juni eller till Busworld i Bryssel i oktober.

En sötnos från Götet. Mellor ställer ut en Sigma 7 från Connect Bus i Göteborg. Foto: Mellor.

En svensk buss finns faktiskt också på Elekbu, även om den inte är tillverkad i Sverige. Brittiska Mellor visar nämligen en av de små elbussar av modell Sigma 7 som företaget ska leverera till Connect Bus i Göteborg. Bussen är av oss klassad som en verklig sötnos.

Bland andra busstillverkare på plats finns MAN med sin prisbelönta Lion´s City 12 E, Daimler med en Mercedes-Benz eCitaro och Ebusco med både en 12-meters 2.2 från lokaltrafiken i Berlin, BVG och en 3.0 ledbuss. Intressant är att kinesiska BYD finns på plats med ledbussen B19, lackerad i BVG:s färger, dock utan att ha sålt ett enda exemplar till den stor operatören i den tyska huvudstaden.

Iveco Bus visar sin elbuss E-Way, Irizar en av de iE Tram som man nyligen har levererat till EMT i Madrid och VDL är på plats med den i höstas lanserade nya Citea, här med LF 122 med tre dörrar.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)