Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt nav för Lunds stadsbussar

Stadsbussarna i Lund får flytta på sig. Foto: Lunds kommun.

På måndagen sa kommunstyrelsen i Lund ja till att stadsbussarna i Lund ska flytta under sensommaren. Den 20 augusti införs ett nytt linjenät i staden och Lund C blir ny knutpunkt för alla stadsbusslinjer. Stadsbussarna försvinner från det nuvarande navet vid Botulfsplatsen.

Frågan om hur de gröna stadsbussarna ska trafikera Lunds tätort har utretts i flera år. Det aktuella förslaget har tagits fram gemensamt av Skånetrafiken, kollektivtrafikoperatören Keolis och Lunds kommun.

Sedan tidigare är det klart att flera linjer får nya rutter när Keolis börjar köra stadsbussarna den 20 augusti 2023. Alla bussar kommer dessutom att stanna vid Clemenstorget.

– Det innebär att busstrafiken i centrala Lund minskar med mellan 30 och 50 procent. Förutom minskat buller kommer trafikmiljön att bli bättre med mer plats för gående och cyklister, säger Fredrik Schell, chef för enhet planering på Skånetrafiken.

Genom att alla stadsbusslinjer och spårvagnslinjen sammanstrålar vid Lund C/Clemenstorget kan resenärerna göra smidiga byten mellan stadsbussar, regionbussar, tågen och spårvagnen.

– Det blir 100 procent eldrivna fordon som minskar både utsläpp och buller, samtidigt som flera gator i stadskärnan avlastas från tung trafik utan att tillgängligheten påverkas negativt. En vinst för både lundaborna, miljön, handeln och besökare, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)