Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hotellen överraskar i tuffa tider

De svenska hotellen gick överraskande bra i februari. Bild: Wikimedia Commons.

Hotellbranschen i Sverige redovisar en överraskande stark februari med starka intäktsvolymer, trots ett sämre ekonomiskt läge och att hushållens kostnader ökat markant under det senaste året. Det visar siffror från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare analyserat. Siffrorna visar att svenska hotell går bra med allt fler uthyrda rum till högre priser.

Sedan april 2022 har svenska hotells logiintäkter överträffat nivåerna under 2019, året innan pandemin. Under februari i år var hotellens logiintäkter 15 procent högre jämfört med samma månad 2019 och 61 procent högre än i fjol.

Totalt uppgick hotellens logiintäkter till 1579 miljoner kronor i februari 2023. Det kan jämföras med 1371 miljoner kronor under februari månad 2019 och 982 miljoner kronor i februari 2022.

Stockholmshotellen ökade sina logiintäkter med sex procent när man jämför februari 2019 med februari i år. För hotell utanför Stockholm uppgick ökningen till 21 procent. Bakom de ökade intäkterna ligger fler uthyrda rum och högre rumspriser. I Stockholm uppgår ökningen till 24 procent medan uppgången är 9 procent i övriga Sverige.

– Hotellen går bra, vilket är glädjande. Samtidigt är det något förvånande med tanke på det allmänt sämre ekonomiska läget och att hushållen fått högre kostnader att hantera under det senaste året i form av ränteutgifter, matpriser och elräkningar. Många hade nog räknat med att hushållens reallönesänkningar skulle ge ett lägre resande och färre hotellnätter, än vad som faktiskt blivit fallet, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)