Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kräver fossilfritt i alla upphandlingar av transporter

Alla transporter, både person- och godstransporter, som upphandlas i Örebro län ska vara fossilfria. Foto: Jessica Jeppson, Region Örebro län

Alla transporter som upphandlas, både persontransporter och godstransporter, ska vara fossilfria. Det kräver i ett gemensamt beslut Örebro läns alla kommuner, Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro län.

– Det här är ett önskemål vi fått till oss från näringslivet via Örebro läns energi- och klimatråd. Genom rådet har de offentliga organisationerna samverkat i frågan och vi är glada att ha fattat det här beslutet som samtliga organisationer står bakom, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Arbetet med den avsiktsförklaring som nu har beslutats initierades av representanter från näringslivet i Örebro läns energi- och klimatråd. Budskapet från näringslivet var att företagen kan ställa om, men då måste beställarna underlätta för företagen genom att ställa krav på fossilfria transporter.

Resor och transporter står för nästan 40 procent av Örebro läns klimatutsläpp. För att nå de regionala och nationella energi- och klimatmålen behöver utsläppen från resor och transporter minska med drygt åtta procent per år fram till år 2030.

– Vi som organisationer vill ta ett regionalt ansvar för att bidra till en grön omställning inom transportsektorn från fossila drivmedel till förnybara drivmedel och då främst till el, biogas och vätgas när det är möjligt, står det i avsiktsförklaringen som Region Örebro län, Länsstyrelsen i Örebro län och länets kommuner beslutat om och som fastställts av det regionala samverkansrådet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)