Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Inför sommaren: Jönköping ger grönt ljus för shorts på bussförare

Tillåtna uniformspersedlar för den som kör buss för Jönköpings Länstrafik. Bild: JLT.

På flera håll i landet har det varit en bokstavligt talat het fråga om bussförare ska få använda shorts när de arbetar. Men de förare som kör trafik på uppdrag av Jönköpings Länstrafik, JLT, får nu klara besked inför sommaren: Shorts är tillåtna som en del av uniformen för bussförarna i den allmänna kollektivtrafiken. Men shortsen får inte se ut hur som helst. Det finns detaljerade regler för vad som är ok eller inte.

JLT framhåller att det i avtalen mellan Länstrafiken och trafikföretagen finns regler för hur förarnas uniformer ska se ut. Uniformerna är en viktig del av Länstrafikens varumärke och de bidrar till yrkesstolthet, framhåller JLT som menar att det därför är viktigt att förarna ser representativa ut.

– Samtidigt är vi måna om att uniformen ska vara funktionell och vi vill bidra till en så bra arbetsmiljö som möjligt för de som arbetar i kollektivtrafiken, säger Helena Dovier, tillförordnad marknadschef på Länstrafiken.

JLT pekar på att det finns väl fungerande luftkonditionering för bussförarna. Men samtidigt konstaterar man att det under varma dagar kan bli väldigt varmt för förarna med långbyxor när de är utanför bussarna eller om klimatanläggningen av någon anledning inte kan vara påslagen.

Nu ändrar därför JLT uniformsreglerna så att även shorts blir en del av uniformen för alla som arbetar som bussförare i den allmänna kollektivtrafiken. Men det år inte an att shortsen ser ut hur som helst.

Tre fjärdedelar av låret
De ska se likadana ut upptill som de ordinarie kostymbyxorna, och shortsen ska ha en benlängd som täcker tre fjärdedelar av låret på den person som bär shortsen. De får bäras från och med den 1 maj till och med den 30 september varje år. Samtidigt införs också möjligheten att använda kortärmad skjorta/blus.

– Vi har tagit till oss av de önskemål som förarna har framfört kring shorts. Såvitt vi vet finns det inte så många kollektivtrafikhuvudmän i landet som tillåter shorts som en del av uniformen, så vi är glada över att kunna gå lite i bräschen för detta, säger Helena Dovier.

Eftersom förarna är anställda av de trafikföretag som kör för JLT:s räkning får varje trafikföretag avgöra om de vill erbjuda shorts eller inte till sina medarbetare. Det är också trafikföretagen som beställer och betalar alla delar i uniformerna.

Under en rad somrar har frågan om shorts för bussförare varit en het fråga på olika håll i landet. För några år sedan gick det så långt att Kalmar Länstrafik, KLT, anmäldes för att de manliga bussförarna tvingades bära långbyxor i jobbet, trots sommarhettan. ”Det ser oklätt ut” sa då KLT:s trafikdirektör Karl-Johan Bodell (klicka här).

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Ja, bussföraryrkets stolthet är inte längre vad det var förr, så även märks det på uniformen som mer och mer försvinner till förmån för ”vardagliga” kläder. Shorts och sandaler tillhör fritiden, inte en uniform som representerar ett yrke, en position eller en tjänsteman (som ju faktiskt bussföraren är).

    Sen kan det visst vara skönt för de som inte klarar av Sveriges oerhörda värme på sommaren, men jag själv hade aldrig någonsin kommit på tanken att ta på mig det till en uniform.

    Kanske det skulle vara som utomlands – att bussföraren använder sina privata kläder helt och hållet – så behöver denne varken representera sitt företag eller sitt yrke, och heller inte vara den som man lätt känner igen vid problem eller olycka till exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)