Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Franska Strasbourg har tecknat ett ramavtal med Caetano om leverans av upp till 60 bränslecellsbussr. Foto: CaetanoBus.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Största ordern hittills på bränslecellsbussar i Frankrike; ADL bygger och satsar på nya, internationella marknader; BRT och storsatsning på elbussar i klassisk bilstad.

Frankrike: Lokaltrafiken i den franska staden Strasbourg, CTS (Compagnie des Transports Strasbourgeois) har tecknat det hittills största ramavtalet i Frankrike när det gäller bränslecellsbussar. Efter en konkurrensutsatt upphandling tilldelade portugisiska CaetanoBus avtalet. Detta omfattar upp till 60 vätgasbussar för leverans under de närmaste fem åren.

Bussarna, Caetano H2.City Gold, är utrustade med den senaste generationen bränsleceller från Toyota. Toyota är också en stor delägare i CaetanoBus.

Bränslecellspaketet är på 70 kW och är kombinerat med litiumtitan-batterier på 44 kWh och en drivlina med 180 kW maxeffekt. Enligt Caetano är räckvidden på en tankning mer än 500 kilometer.

Brittiska ADL bygger nytt för sin produktion av kompletta elbussar. Foto: ADL. Men ADL planerar också karosserna av elbussar från andra tillverkare.

Storbritannien: Den brittiska busstillverkaren Alexander Dennis (ADL) har sedan länge ett väl etablerat samarbete med kinesiska BYD om tillverkning av elbussar för främst den brittiska marknaden.

I fjol uppgav ADL att man ska utveckla sin egen produktportfölj med elbussar, både helbyggda av ADL och bussar som byggs på chassier av utvalda partners (klicka här). Bussarna ska också marknadsföras internationellt i varje region i världenSamtidigt ska ADL fortsätta sitt partnerskap med BYD.

Nu är det klart att ADL ska bygga ut sitt huvudkontor i Larbert i Skottland till en produktionsanläggning där företaget ska tillverka sin nya, emissionsfria dubbeldäckaren Enviro400EV från augusti i år och montera nästa generations karosser på företagets batterielektriska bussar.

Därmed utökar Alexander Dennis sina produktionsanläggningar från två till tre.

Turin satsar bland annat på eldriven BRT. Om det blir Irizars eTram som på bilden är dock oklart – upphandlingen av bussarna är ännu inte avgjord.

Italien: Den norditalienska staden Turin är Italiens fjärde största stad och en klassisk bilstad. Här etablerades Fiat 1899 och Lancia 1906. Nu planerar staden en massiv satsning på utvecklad kollektivtrafik. Dels ska infrastrukturen byggas ut för omkring tio miljarder kronor, dels gör staden en storsatsning på BRT, elbussar och nya spårvagnar.

I satsningen ingår 315 elbussar och 122 gasbussar samt 70 nya spårvagnar. 70 av elbussarna ska sättas i trafik i sommar och de 122 gasbussarna mot slutet av det här året. Ytterligare 245 elbussar ska sedan börja trafikera Turins gator fram till slutet av 2025. Bland dessa finns ett antal 18-meters ledbussar för BRT-trafik. Dessa ska laddas vid ändhållplatserna.

Turin blir därmed en av de första städerna i Italien med BRT-trafik.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)