Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ukrainakriget slår hårt mot Östersjökryssningar

På söndag inleds kryssningssäsongen i Stockholms hamnar, men antalet kryssningsanlöp är halverat sedan innan pandemin. Foto: Stockholms Hamnar.

Antalet kryssningsfartyg som besöker Stockholms Hamnar den här säsongen är knappt hälften så många som normalt. Det uppger Stockholms Hamnar. Totalt är 126 kryssningsfartyg inbokade för säsongen som sträcker sig till slutet av oktober – normalt är det omkring 300. Orsaken till minskningen är det ryska angreppskriget på Ukraina.

I helgen startar årets säsong för internationella kryssningsfartyg i Stockholms Hamnar när fartyget Bolette på söndag anländer till Nynäshamns hamn. Två dagar senare kommer säsongens andra kryssningsfartyg, Aidamar, till Stadsgården i Stockholm.

Den mer än halverade kryssningstrafiken har betydande ekonomiska konsekvenser.

– Under ett normalår spenderar kryssningspassagerarna mer än 600 miljoner kronor i Stockholmsregionen och det betyder mycket för turistnäringen, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef Stockholms Hamnar.

Normalt sysselsätter också kryssningsnäringen massor av turistbussar i huvudstaden under sommarmånaderna.

Förutom i norra Östersjön har kryssningsnäringen i världen återhämtat sig efter de tuffa pandemiåren.

Stockholms Hamnar är sedan många år medlem i både Cruise Baltic och Cruise Europe. Fokus för båda dessa organisationer är nu bland annat att tillsammans med hamnarna i norra Östersjön – Stockholm, Helsingfors och Tallinn – satsa och planera för en återgång till normala nivåer.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)