Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Examensarbeten om kollektivtrafik efterlyses

Pristagarna i den senaste tävlingen om bästa examensarbete om kollektivtrafik på väg tog emot sina priser på Persontrafikmässan i Stockholm i höstas. Nu är det dags för en ny tävling. Fr v Sandra Dany, Eller Karlström, Annika Meynert och Abdirahman Mohamed. Foto: Paula Isaksson.

Nu är det åter dags för den vartannat år återkommande tävlingen om bästa studentuppsats på kollektivtrafik på väg. 60 000 kronor ligger i prispotten. Bakom uppsatstävlingen står Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik.

Priset har delats ut sedan 2011. Syftet är att bidra till branschens utveckling genom att bidra med nya frågeställningar och ny kunskap. Bedömningskriterierna är bäst nytta för kollektivtrafikbranschen och högst vetenskaplig kvalitet.

Prisutdelningen sker på Persontrafikmässan i Göteborg den 5 – 7 november 2024.

I fjol (klicka här) delades förstapriset mellan Sandra Dany från Luleå Tekniska Universitet för examensarbetet Sandra Dany från Luleå tekniska universitetet för examensarbetet ”Kriterier för ett attraktivt resecentrum till stöd för ett hållbart resande – En förstudie om östra delen av Luleå centrum” samt Annika Meynert och Ellen Karlström från Lunds tekniska högskola som tillsammans skrivit examensarbetet ”Hur blir stadsbussen snabbare? – En studie över effekten av fördröjningspunkter och möjliga åtgärder”.

Tredje pris gick till Abdirahman Mohamed från Kungliga tekniska högskolan för examensarbetet ”Pandemins påverkan på individers kollektivtrafikresande”.

Men K2 delar i år också ut två priser för bästa uppsats inom hållbar mobilitet i städer eller storstadsregioner, ett för kandidatnivå och ett för mastersnivå. Med detta vill K2 påverka fler studenter att skriva sitt examensarbete inom området och därmed synliggöra och öka intresset för att studera och arbeta med kollektivtrafik eller annan hållbar mobilitet.

Bedömningskriterierna är samhällsrelevans, utvecklingspotential samt hög vetenskaplig kvalitet. Nyckelord kan till exempel vara: kollektivtrafik, planering, hållbarhet, fordon, IT, ekonomi, geografi, policy, hälsa, välfärd eller sociala konsekvenser.

Priserna delas ut vartannat år och prissumman uppgår till 10 000 kr för bästa kandidatuppsats och 15 000 kr för bästa mastersuppsats.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)