
Biogasbuss. En skattesmäll på 360 miljoner för kollektivtrafikens biogasanvändning har tillfälligt pausats. Foto: Ulo Maasing.
Skatteverket har ännu inte tagit ställning till eventuella återkrav när det gäller den svenska skattebefrielsen för biogas och biogasol som EU-domstolen underkände i våras. Skatteverket avvaktar nu ett beslut från EU-kommissionen om en formell granskning av skattebefrielsen innan myndigheten tar ställning till eventuella återkrav. Däremot går det sedan början av mars inte längre för företag att göra avdrag för skatten eller att få tillbaka redan inbetald skatt, skriver nyhetsbyrån TT. Som vi tidigare rapporterat hotas bussföretag, åkerier och andra som använder biogas av en kraftfull ekonomisk smäll om domstolens underkännande av skattebefrielsen står fast.
Det är ännu inte klart när EU-kommissionen ska inleda sin formella granskning av ärendet, men när det väl görs kan processen ta omkring ett år.
Bakgrunden är att kommissionen sommaren 2020 godkände en tioårig förlängning av Sveriges skattebefrielse för biogas, något som krävdes då skattebefrielsen räknas som statsstöd. Kommissionens godkännande överklagades dock till tribunalen, EU-domstolens första instans, som upphävde besluten i en dom som kom i slutet av december.
Domen handlar dock inte om den svenska skattebefrielsen är förenlig med EU:s statsstödsregler eller inte, utan om kommissionens beslut har gått rätt till. Tribunalen anser att man borde ha inlett ett så kallat formellt granskningsförfarande för att kunna besluta om den svenska skattebefrielsen. Det innebär bland annat att olika aktörer och intressenter får möjlighet att lämna synpunkter på stödet innan kommissionen fattar sitt beslut.
Domen i EU-dopmstolens lägsta instans har orsakat starka reaktioner från svensk buss- och kollektivtrafikbransch och av andra aktörer som använder biogas. Enligt branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik drabbas kollektivtrafiken av kostnadsökningar på 200 miljoner kronor per år på grund av den avskaffade skattebefrielsen.
Om Skatteverket dessutom tvingas att kräva tillbaka skattebefrielsen för åren 2021 och 2022 kan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna bli återbetalningsskyldiga för ytterligare 360 miljoner. Det är alltså det återbetalningskravet som Skatteverket tills vidare har skjutit upp.
Lämna ett svar