Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt mer elektriskt för Taxi Stockholm

Foto: Taxi Stockholm.

Andelen elbilar hos ett av landets största taxiföretag, Taxi Stockholm, ökade markant förra året. När året började var 3 procent av Taxi Stockholms cirka 1400 bilar elbilar, men i slutet av året var elbilarnas andel 17 procent. När regeringen i slutet av förra året tog bort elbilsstödet försvårades omställning till fossilfritt, säger Johan Porsman, hållbarhetsansvarig på Taxi Stockholm.

Företaget har nu presenterat sin hållbarhetsredovisning för 2022. Taxi Stockholm har som mål minska dagens miljöpåverkan och bli emissionsfritt 2030.

För att en elbil ska vara lämplig för taxiverksamhet ställs det krav på bland annat räckvidd per laddning, batteriets garantitid och effektiv snabbladdning. Även krav på storlek av bil och höjd på bilens insteg gäller.

– De eldrivna fordon som möter Taxi Stockholms krav är i regel dyrare än fossildrivna fordon i samma klass. Regeringens elbilsstöd har därför varit en viktig förutsättning för vår elektrifiering under de senaste åren. När det här stödet togs bort i slutet av 2022, innebär det att omställningen försvårades, menar Johan Porsman.

– Men Taxi Stockholms bilar byts i regel ut vart tredje år. Därför finns förutsättningarna för en snabb omställning när de emissionsfria bilmodellerna och drivmedelsinfrastrukturen är på plats.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)