Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arbetsmiljöpris till Luleå Lokaltrafik

Luleå Lokaltrafik belönas för sitt arbetsmiljöarbete. Foto: Daniel Holmgren.

De kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona har tilldelat Luleå Lokaltrafik (LLT) priset Årets Samhällsbärare i kategorin Arbetsmiljö. Priset motiveras med LLT:s ”gedigna arbete med att skapa en bättre arbetsmiljö för bussförarna”.

På grund av flera år av besparingar var personalen utsliten, vilket resulterade i höga sjukskrivningstal och medarbetare som slutade. Dessutom fanns det bara en chef till alla 150 busschaufförer, och det fanns sällan tid till medarbetarsamtal eller lönesamtal. Luleå Lokaltrafik har nu i stället blivit en förebild i bussbranschen vad gäller arbetsmiljö genom ett flertal olika åtgärder, däribland införandet av gruppchefer. Resultatet är ett ökat engagemang bland busschaufförerna och därmed också en ökad kundnöjdhet, skriver Sobona i ett pressmeddelande.

– Luleå Lokaltrafik är ett lysande exempel på en arbetsgivare som verkligen satsar på sina medarbetare och förstår hur viktig en god arbetsmiljö är för att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs, säger Per Nordenstam, vd för Sobona.

– Att få priset som årets samhällsbärare betyder såklart väldigt mycket och är ett kvitto på att vi gör bra saker och vi kommer även fortsätta med det. Arbetsmiljö och villkor är något som vi ständigt måste arbeta med säger Sirpa Jacobsson, HR-chef på Luleå Lokaltrafik.

Så här lyder juryns motivering:

”Under de senaste åren har vinnaren gjort en ambitiös resa och satsat både på den fysiska och psykosociala arbetsmiljön i en tuff bransch. Idag är man ett företag som går i bräschen i arbetsmiljöarbetet och bidrar till att lyckas i en bransch där det är konkurrens om arbetskraften. Genom att satsa på ledarskapsfrågorna har medarbetarnas engagemang ökat och kunderna blivit nöjdare. Luleå Lokaltrafik har utvecklats från ett anorektiskt bolag med stora utmaningar till ett hållbart företag i framkant av utvecklingen.”

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)