Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Långa resor och dyr pendling avskräcker skåningar från jobb i Danmark

Mer än varannan boende i bl a Malmöområdet säger nej till att jobba i Danmarkk på grund av lång och dyr pendling. Bild: Malmö stad.

51 procent av de personer som bor i Malmöområdet, Lund och Helsingborg ser det som osannolikt att de skulle söka ett jobb på andra sidan Öresund. De främsta orsakerna är att de anser att det är för långt att pendla, att man är nöjd med sitt nuvarande arbete samt att pendlingen är för dyr. Det visar en undersökning från Greater Copenhagen bland skåningar som är bosatta högst en timmes restid från ett arbete på andra sidan Öresund.

Medan över hälften av de tillfrågade personerna i Skåne ser det som osannolikt att söka jobb i Danmark, anser 17 procent att det är sannolikt att de skulle göra det.

Viljan att arbetspendla till Danmark är särskilt låg bland dem mellan 50 och 64 år, där 74 procent uppger att det är osannolikt att de skulle söka ett jobb på andra sidan Öresund. Bland personer mellan 16 och 34 år uppger 36 procent att det är osannoikt att de ska söka jobb i Danmark, medan 27 procent menar att det är sannolikt.

Kortare restid, billigare pendling och fler avgångar med kollektivtrafiken är viktiga faktorer för att pendlingsviljan ska öka visar undersökningen.

Bland boende i Köpenhamnsområdet och i Helsingör som har max en timmes restid till den svenska sidan är mnotståndet mot att söka jobb i grannlandet ännu större. Som främsta skäl anges att det är för långt att resa, men också att möjligheten att kunna cykla till jobbet är viktig.

I år är det 23 år sedan Öresundsbron invigdes.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)